rituelen

Wat is een ritueel?

In een ritueel geeft je bewust aandacht aan een nieuwe levensfase of een verandering in je leven. Dit roept naast vreugde vaak ook twijfels en angst op. En dan is het fijn om samen met anderen je eerste stap te zetten naar het nieuwe.

Net zoals je lichaam verandert en groeit, groeit ook je ziel (overtuigingen, gevoelens, gedachten, je talenten). Vroeger werd hier meer bij stilgestaan en werd elk groeifase van lichaam en ziel, om de  +-7 jaar gemarkeerd met een overgangsritueel. De betekenis van 7 jaar is dat om de 7 jaar elke vezel en cel in je lichaam volledig vernieuwd is en je ziel klaar is voor een nieuwe cyclus.

In essentie zijn rituelen feesten om een verandering te vieren in je leven.

 

Voor welke gelegenheden?

 • Naamgeving/ doopritueel: Deze viering wordt bij de Kelten ‘beartas toyr’ genoemd. De ceremonie van het zegenen van het levenslot. Hierbij staat het “naam geven “aan de baby centraal.  Restanten van dit oorspronkelijk Keltisch naamgeving ritueel, zijn terug te vinden in sprookjes. Bvb het sprookje van Doornroosje. Hier verschijnen 3 feeën aan de wieg van de baby op de dag dat de koning en koningin een groot feest voor haar geven. De feeën geven elk een wens/zegen/ talent aan de baby, om het kind te ondersteunen in haar verdere leven. En 1 van de feeën geeft de baby haar naam Doornroosje. 
 • In dit ritueel staat dit centraal: het geven van de naam, het geven van wensen en zegeningen aan de nieuwe baby en het opnemen van de baby in de familiekring.Elementen uit het ritueel om het naam geven aan te kleden zijn: rode appel ceremonie , belofte van de ouders en wens zegening van de 4 elementen (feeën) en overhandigen van geboorte geschenken.  informatie doopritueel

 

 • *Groeifeest of lentefeest 6-7 jaar: De sprongIn het ritueel wordt er bewust en sprong gemaakt van de veilige beschermende familie(wortels)  in de wijde wereld gesprongen. (verbindingen met jezelf en met anderen). Je ziet dit ook fysiek, de melktanden vallen uit en in de plaats komen de nieuwe tanden. Er word afscheid genomen van de babytijd, peuter- en kleutertijd. Het nieuwe lagere schoolkind gaat leren wat er allemaal te leren en ontdekken valt in de wereld.  In dit ritueel staat dit centraal: de sprong. Na de spong gebeurd er iets, dan ben je groter, sterker en meer klaar voor je grote avontuur en meer zichtbaar. Het zichtbaar maken van talenten door verbinding te maken met een krachtsymbool of krachtdier. Met de sprong spring je uit de kleur van je familie in je eigen energie en je eigen kleur.  Het is een belangrijk moment om de eigenwaarde en het zelfvertrouwen in je eigen talenten een eerste stevige basis te geven. Ik giet het ritueel in het lievelingsthema van jullie dochter of zoon. Zo krijgt alles wat meer betekenis en is de herinnering blijvend en krachtig.Elementen die het ritueel aankleden zijn: uitleg van thema door verhaal, verbinding met een krachtsymbool of krachtdier, symbolische cadeaus gegeven, wens zegeningen door de familieleden. informatie lentefeest*Groeifeest of lentefeest 12-13 jaarVroeger waren en rond deze leeftijd zware initiatie riten: je weg terug vinden vanuit de jungle of een dier jagen. Na afloop droeg je dan de huid van het dier als herinnering aan je succesvolle test. In deze tijd doen we dat net iets anders. In dit ritueel wordt er de nadruk gelegd op het innemen van jouw plekje in de wereld.  Jezelf laten horen, jezelf laten zien. De 12/13 jarige laat zijn talent zien in de veilige cirkel van vrienden en familie en wordt ondersteunt.  Er kan ook opnieuw gekozen worden voor ene sprong, deze keer met veel meer lawaai en  eventueel smeulend vuurtje om over te springen. Want het gaat ook om moedig zijn in deze fase van het leven. In dit ritueel staat dit centraal: zichtbaarheid: zichzelf tonen en laten horen, een sprong. De moed tonen om je plek in de wereld in te nemen. Elementen die het ritueel aankleden zijn: uitleg van thema door verhaal, symbolische cadeaus gegeven, wens zegeningen door de familieleden. informatie groeifeest

  * handvasten/ huwelijksceremonie
  Een handfasting is een Keltisch huwelijkritueel. Het woord “handfasting” zegt het eigenlijk al: het “vastmaken” van de handen aan elkaar. Dit ritueel wordt bij de Kelten “Tabhair Dom do Lámhgenoemd. Restanten van dit ritueel vinden we nog in het schudden van de handen bij een belangrijke overeenkomst tussen zakenlui of op de mark. Een handfasting wordt uitgevoerd met een touw/ koord/lint waarin een knoop zal worden gemaakt. Je kan hierbij kiezen voor een bepaalde kleur waarvan je vindt dat die jullie liefde en relatie symboliseert. Het lint wordt van te voren door het bruidspaar in elkaar gevlochten met 3 linten.

Het koord, lint staat symbool voor het geloof dat jullie hebben in jullie relatie en dit lint verbindt in de ceremonie de beiden handen en de beide harten van het koppel.

In dit ritueel staat dit centraal: het handvasten, verbinden van 2 zielen, verder het uitspreken van de gelofte aan elkaar.

Elementen die het ritueel aankleden zijn: de cirkel des tijds, optioneel uitwisselen van de ringen, zegenen van de handen, kaarsenritueel, springen over de bezem.  

informatie handvasten

 

* Houseblessing ritueel Dit ritueel stamt af van de tijd dat 4 keer per jaar, met speciale feesten zoals yule (kerstmis), Beltaine (rond Pasen), midzomer en Samhein (rond 1 nov) de huizen werden gezegend met speciale rituelen om de bliksem te weren en de huisspirits gunstig te stemmen zodat alles voorspoedig verloopt in en rond het huis. In onze tijd wordt het house blessing ritueel vooral gedaan bij een verhuis naar een nieuwe plek of als er drastische veranderingen zijn geweest in het huishouden.

In het ritueel ligt de nadruk op: zuivering van het oude, plaatsmaken en zegenen van het nieuwe, kaarsritueel, zegenen van elke plek in en rondom het huis

Dit ritueel kan aangekleed worden met smudgen en het plaatsen van kristallen, letterlijk over de drempel springen.  informatie house blessing

 

 • *lichtritueel/ begrafenis ritueel
 • * verjaardagsritueel
 • * ritueel bij afscheid/ echtscheiding
 • *ritueel bij miskraam

Ritueel op maat

Voor elke gelegenheid waar je aandacht aan wil schenken, kan er een ritueel op maat gemaakt worden. Er wordt telkens gewerkt met een kennismakingsgesprek/ intake. Dit gesprek vind plaats in de praktijkruimte in Meeuwen of is ook mogelijk online via zoom. In dit gesprek breng ik jou wensen in kaart. Daarna werk ik een ritueel op maat uit en stuur dit in grote lijnen door via mail. Na goedkeuring wordt er een draaiboek uitgewerkt en kan er een oefenritueel plaatsvinden. Ik voor uiteindelijk het ritueel uit op een locatie naar jou keuze.